Whist

2_21Se foloseste un pachet normal cu 52 de carti, din fiecare culoare, romb, cupa, caro si trefla, de la cea mai mica la cea mai mare carte: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Whist-ul se joaca de 4 jucatori, ce se impart in 2 perechi cu partenerii unei echipe asezati fata in fata. Jucatorii trag carti pentru a desemna perechile, cele mai mari desmeneaza o pereche si celelalte perechea adversa.  Se interzice comentarea cartilor sau comunicarea intre partenerii unei echipe.

Cărțile vor fi amestecate de fiecare jucător pe rând, în mod obișnuit de cel din stânga dealer-ului. Pentru a elimina timpii morți și a mări viteza de joc, un al doilea pachet de joc poate fi amestecat de către partenerul dealer-ului în timp ce acesta împarte cărtile apoi îl plasează în dreapta sa pentru a fi folosit în următorul joc. Cărțile se taie de către jucătorul din dreapta dealer-ului înainte de distribuire. Dealer-ul distribuie tot pachetul de cărți, una câte una, în sensul acelor de ceasornic, cu fața în jos, fiecare jucător având în final câte treisprezece cărți. Ultima carte, care aparține dealer-ului, este expusă cu fața în sus pentru a indica care culoare va fi atuul. Această carte rămâne cu fața în sus până când dealer-ul joacă pentru prima levată. Jucătorul din stânga dealer-ului joacă (atacă) primul pentru prima levată. Orice carte din mâna sa poate fi folosită pentru atac. Ceilalti jucători, în ordinea acelor de ceasornic, joacă fiecare câte o carte în levată, trebuind să pună de aceeași culoare cu atacul dacă posedă cărți din acea culoare. Un jucător care n-are carți în culoarea atacată poate defosa orice carte a sa sau poate tăia cu atu. Levata, încheiată după ce au contribuit toți patru jucătorii, este câștigată de cel care a pus cea mai mare carte din culoarea atacată, cu condiția să nu fi fost tăiat cu atu, caz în care jucătorul care a pus cel mai mare atu câștigă. Câștigătorul levatei atacă acum pentru levata următoare. Se continuă așa până când este jucată și ultima levată, a treisprezecea, după care se face scorul. Dacă nici o pereche nu a câștigat suficiente puncte pentru a câștiga partida, se mai distribuie o mână. Ține de tehnica jucătorilor abilitatea de a ține minte ce cărți s-au jucat și ce cărți mai sunt în joc. O levată jucată se întorce cu fața în jos și se așaza, în pachet de patru carti, în fața jucătorului care a câștigat-o astfel încât la sfârșitul jocului se pot număra ușor levatele câștigate de fiecare pereche. Înainte de a începe următoarea levată, orice jucător poate cere să revadă cărțile, dar numai pe cele din ultima levată. În timpul jucării unei levate, cărțile din aceasta, pot fi văzute la dorința oricărui jucător.

Scorul

Dupa ce se termina un joc, perehea cu cele mai multe levate iar fiecare levata castigata peste sase primese un punct. Daca jucatorii sunt toti experimentati este greu ca scorul sa treaca pentru un singur joc de doi. Se pot lua punte si pentru atuuri ca A, K, Q, J de catre o pereche dar acest lucru depinde de cat de bine joaca cei atru jucatori iar in jocurile cu profesionisti nu sunt acceptate.

.

.