Rugby

2_16Se considera ca rugby este un sport “de golani jucat de cavaleri” iar actiunile de pe teren confirma aceasta zicala. Se considera ca jocul de rugby a fost inventat de William Webb Ellis care de altfel a da si numele trofeului echipei cstigatoare a cupei mondiale.Se spune ca in timp ce juga un joc numit “Rugby Fotbal” a luat mingea si a inceput sa alerge cu ea spre terenul adversarilor.

Jocul de rugby a cunoscut la randul sau mai multe variatii si in prezent se joaca in trei moduri principale. Avem Rugby Union, varianta cea mai cunoscuta, cu echipe de 15 jucatori si meciuri organizate sub egida International Rugby Board. De asemenea avem si varianta Rugby League, cu echipe de 13 jucatori, aceasta fiind si prima asociatie profesionista de rugby. Din ramura Rugby Union s-a desprins disciplina Rugbyului in 7, disciplina care a fost acceptata pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (2016).

Prima Cupa Mondiala de Rugby Union a avut loc in 1987 si de atunci o data la patru ani cele mai bune nationele din lume isi dau intalnire pentru a-si disputa Trofeul Webb Ellis. Australia, Africa de Sud si Noua Zeelanda au castigat fiecare cate 2 cupe Webb Ellis, iar Anglia este singura echipa europeana care a cucerit Cupa Mondiala. De altfel, rugbyul este singurul sport din lume care imparte echipele in functie de emisferele geografice. In emisfera nordica avem Turneul Celor 6 Natiuni, cu Anglia, Franta, Irlanda, Tara Galilor, Scotia si Italia la start, iar in emisfera de sud Rugby Championship sau Turneul Celor 4 Natiuni, cu Noua Zeelanda, Africa de Sud, Australia si recent intrata Argentina la start.

Rugby League a aparut in urma schismei din 1895 aparuta ca urmare a discutiilor despre plata jucatorilor. De altfel multi ani diferenta dintre jucatorii de Rugby League si Rugby Union era data de acest fapt, ca primii erau platiti pentru activitatea lor, iar cei de pe urma nu. Si la nivel de regulament sunt diferente intre cele doua ramuri, Rugby League fiind mult liber din punctul de vedere al arbitrajului. De aceea este considerat unul dintre cele mai dure sporturi de echipa din lume.

Indiferent de tipul jocului de rugby sau de asociatia care il guverneaza, aceasta disciplina este foarte bine reprezentata la nivelul caselor de pariuri. Cele mai bune cote de pariuri pentru rugby sunt oferite de agentia Paddy Power, care cuprinde in oferta de pariere meciuri atat din Rugby League cat si din Rugby Union.

Rugby League este in prezent foarte popular in Anglia, Australia, Noua Zeelanda, Tonga si Papua Noua Guinee unde este sport national. Super Liga europeana si National Rugby League din Australia sunt cele mai puternice competitii de club din rugbyul in 13. Echivalentul acestora pentru rugbyul in 15 sunt Top 14 din Franta, Premiership din Anglia sau Currie Cup in Africa de Sud.

Rugbyul in 7 este derivat din cel jucat in 15 si este organizat sub umbrela IRB. Cele mai importante competitii la nivel mondial sunt IRB Sevens World Series si Rugby World Cup Sevens.

Comitetul International Olimpic a recunoscut recent rugbyul in 7 ca sport olimpic cu ocazia celei de-a 121-a Sesiuni din 2009 de la Copenhaga. Atunci s-a luat decizia de a introduce rugbyul in 7 la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro in 2016.

Daca la meciurile de rugby cu 15 jucatori exista doua reprize de 40 de minute, in cazul meciurilor de rugby in 7 jocul se limiteaza doar la doua reprize de cate 7 minute fiecare, si pauze de un minut intre ele iar pentru un astfel de joc se recomanda alegerea pentru teren a unor jucatori foarte rapizi in manipularea si executia balonului.