Istoria jocului de remi

Istoria jocului de remi

2_28Remi este un joc popular si captivant si este jucat de extrem de multi oameni indiferent de varsta pe intreg globul. In acest articol vom vorbi despre cel care a inventat remi  si despre istoria acestui joc precum si modul in care acesta a  devenit foarte popular.

Remi sau “Rummikub” este un joc cu piese (numite si pietre) ce se poate juca intre doua, trei sau patru persoane. Jocul contine 104 piese de joc impartite in patru grupe de culori. Grupele sunt si ele impartite in cate alte doua grupe numerotate de la 1 la 13. Pe langa aceste piese mai exista si doua pietre speciale numite “Joker”. Jucatorii trebuie sa construiasca formatii numite “suite” (formatii cu valori consecutive de aceeasi culoare) sau “serii” (formatii cu aceeasi valoare, dar de culori diferite). Scopul jocului este adunarea a cat mai multe puncte, astfel incat, la sfarsitul ultimei partide, jucatorul cu cel mai mare punctaj castiga jocul.

Cuvantul “remi” este provine de la jocul “Rummy”, un joc de carti jucat de mexicani, un joc in care pierzatorul trebuia sa plateasca castigatorului o sticla de rom. Jocul de remi este, de fapt, o combinatie intre jocul de carti “Rummy” si jocul asiatic cu pietre “Mahjong”.

In Romania anilor 1940, regimul comunist a interzis jocurile de carti, iar un om a venit cu ideea de a transpune un joc de carti intr-un joc cu pietre. Inventatorul remi-ului se numeste Epharim Hertzano, un evreu nascut in Romania care a emigrat, ulterior, in Palestina. Primele seturi de remi le-a fabricat manual in curtea casei sale din orasul israelian Bat Yam. A inceput sa vanda jocul din casa-in-casa si unor mici magazine. In timp, Hertzano a licentiat jocul si in alte tari, astfel devenind cel mai exportat joc din Israel. In anul 1978, Hertzano a fondat compania “Lemada Light Industries Ltd”, prima companie producatoare a jocului remi.

In cartea publicata in anul 1978, “Official Rummikub Book”, Hertzano descrie trei versiuni diferite ale jocului: American, Sabra si International. Seturile moderne de remi includ doar regulile versiunii Sabra, fara a mai mentiona de celelalte variante si exista variatii ale regulamentelor intre producatorii jocului.

Remi a devenit un joc foarte popular de-a lungul anilor, cu mai multe realizari precum: cel mai vandut joc din SUA in anul 1977, Jocul Anului in Germania in anul 1980 si Jocul Anului in Olanda in anul 1983.

Acest joc popular jucat de oamenii din toata lumea a aparut in cele din urma si pe internet. A devenit popular in timp si s-au creat turnee in care participantii isi pot pune in valoare creativitatea si talentul in joc si de asemenea se pot castiga bani real in turnee de remi.