Golful

2_29Daca originea golfului nu este clara si specialistii o plaseaza in Scotia Evului Mediu, popularitatea jocului cu crosa apare la sfarsitul jocului XIX. Primul document care mentioneaza golful apare in 1457 in scotia si este un edict dat de regele Iacob al doilea si aprobat de parlament, edict in care se interzice organizarea jocurilor in tabere militare pentru ca distrag atentia militarilor.

Primele cluburi de golf apar incepand cu a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si raspandirea disciplinei la nivelul intregului spatiu britanic este strans legata de revolutia industriala si marile investitii in infrastructura din perioada victoriana. Astfel calea ferata ajunge in 1852 pana la St Andrews, loc considerat pana in zilele noastre drept Mecca golfului mondial.

La 1880 Anglia avea deja 12 trasee de golf, pentru ca la 1914 sa depaseasca 1000, iar ulterior a ajuns sa fie popularizat in Statele Unite, Japonia, Singapore, Australia, Canada sau Africa de Sud. Cu alte cuvinte, la fel ca si in cazul Cricketului, spatiul Commonwealth.

Golful se joaca pe terenuri denumite si trasee de lungimi variate, dar care au un punct comun, si anume cele 18 gauri sau cupe. Primele 9 cupe jucate poarta denumirea de front nine, iar restul de 9 se constituie in back nine.

Jucatorul porneste pe traseu de la zona de start numita simplu tee de la suportul care ridica mingea cativa centimetri deasupra pamantului pentru a avea o zona de lovire cat mai mare. Ideea este una cat se poate de simpla. La fiecare gaura a traseului exista un par stabilit de organizatori la 3, 4 sau 5 in functie de lungimea de la zona de plecare (tee) si pana la gaura, iar jucatorul trebuie sa parcurga aceasta distanta din cat mai putine lovituri. O lovitura in minus fata de parul stabilit duce la acumularea unui birdie si in scorecardul jucatorului va fi trecut -1, iar o lovitura in plus fata de par inseamna ca jucatorul a facut un bogey si atunci va fi contabilizat la +1. De aceea golful este singurul sport din lume in care invingator este jucatorul care sta cel mai bine in clasament pe minus.

Turneele regulate de golf se desfasoara pe durata a patru zile echivalente a patru runde. Dupa primele doua runde jucatorii care nu ating asa numitul cut sunt eliminati din competitie. Daca la finalul rundei a patra doi sau mai multi jucatori se afla la egalitate urmeaza o runda de playoff prin rejucarea cupei a 18-a. Daca egalitatea persistad dupa trei incercari jucatorii angrenati in playoff se vor deplasa pentru a juca la cupa a 9-a.

In prezent golful profesionist este organizat de doua mari circuite, PGA Tour pentru Statele Unite ale Americii si European Tour pentru turneele din Europa, Asia si Africa. Diferenta majora intre cele doua este data de premiile substantial mai mari pentru turneele din PGA Tour.

Jocul de golf propune si ideale variante de a paria chiar in timpul desfasurarii concursurilor. Cele mai bune cote pentru golf sunt oferite de Offsidebet, care propune variante de pariuri pe grupele de jucatori in fiecare runda a turneului aflat in desfasurare.

Ca si in tenis, calendarul este impartit in turnee regulate sau turnee majore care sunt 4 la numar: Mastersul, Openul Americand, Openul Britanic si Campionatul PGA. La aceasta lista se adauga o serie de turnee care se numesc Campionate Mondiale. O data la doi ani echipee formate atat din jucatori americani cat si europeni isi disputa Cupa Ryder una din  cele mai prestigioase competitii mondiale.