Fotbalul American

Fotbalul American

3_04Fotbalul American are originea atat in rugby cat si in fotbal si s-a dezvoltat in prima jumatate a secolului XIX in liceele din Statele Unite ale Americii. Primul joc s-a organizat intre doua licee pe 6 noiembrie 1869, echipele provenind de la Rutgers si Pincetown.

In varianta de astazi in fotbalul american s-a ajuns la numeroase divergente cu persoanele responsabile atat in rugby cat si in fotbal. Walter Camp, cel care este considerat parintele si fondatorul fotbalului american este cel care a schimbat complet regulamentul introducat liniile de demarcatie din 10 in 10 yarzi si regula downului.

La varianta de astazi a fotbalului american s-a ajuns dupa aparitia mai multor divergente cu oficialii rugby football. Walter Camp, considerat parintele fondator al fotbalului american, este cel care a schimbat din temelii regulamentul, introducand printre altele liniile de demarcatie la fiecare 10 yarzi, precum si regula down-ului.

Fotbalul american profesionist a aparut la 1892 dupa ce William ”Pudge” Heffelfinger a primit un contract de 500 de dolari pentru a jucat pentru Allegheny Athletic Association contra celor de la Pittsburgh Athletic Club. In anii 20 ai secolului al XX-lea s-a format American Professional Football Association ca o coalitie de mai multe echipe regionale. Noua asociatie si-a schimbat ulterior denumirea in National Football League (NFL), denumire pastrata pana in zilele noastre.

Fotbalul american este nelipsit din ofertele caselor de pariuri, iar la Totesport pot fi puse mai multe pariuri pe meciurile jucate saptamanal in NFL. Se poate paria pe rezultatul final, totalul punctelor marcate, marja intre echipa castigatoare si cea pierzatoare, ce echipa marcheaza primele puncte, scorul la pauza sau la final si numele jucatorului care reuseste primul Touchdown.

Popularitatea fotbalului american a cunoscut o atat de mare si rapida crestere incat finala NFL din 1958 a ramas in istorie ca ”cel mai mare meci jucat vreodata”. Din 1960 a aparut American Football League, o asociatie rivala NFL, insa cele doua au fuzionat in cele din urma si asa a aparut Super Bowl-ul, meciul care opune castigatoarele National Football Conference (NFC) si American Football Conference (AFC).

Super Bowl este cel mai urmarit eveniment sportiv de televiziune, anual fiind stabilite noi si noi recorduri de audienta. Pretul catorva secunde de reclama in pauzele finalei Super Bowl ajung si la cateva milioane de dolari. Terenul de fotbal american are o lungime de 120 pe 53 de yarzi (109.7 metri x 48.8 metri), fiecare parte a terenului avand la capete asa numitul down, echivalentul terenului de tinta din rugby.

Fiecare echipa este formata din cate 11 jucatori, iar scopul este de a ajunge cu mingea in terenul de tinta advers castigand teren in urma atacurilor succesive. Fiecare echipa are la dispozitie patru down-uri pe atac pentru a avansa cel putin 10 yarzi. Daca acest lucru nu se intampla posesia este cedata fie in urma unei incercari de transformare (field goal), fie printr-o lovitura de degajare a terenului (turnover on downs).

Un Touchdown primeste 6 puncte, iar la incercare (try) se mai acorda un punct aditional daca mingea este trecuta printre buturile echipei adverse. Sezonul in NFL debuteaza in a doua parte a lunii august si se incheie la finalul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie cand este programat Super Bowl-ul. Cele 30 de echipe impartite in mod egal intre NFC si AFC joaca in sistem campionat in asa numitul sezon regulat, dupa care primele clasate se dueleaza in faza eliminatorie numita playoff.

Echipa Pittsburg Steelers are cele mai multe Super Bowluri castigate, mai exact 6, fiind urmata de Dallas Cowboys si San Francisco 49-ers cu cate 5. Alte echipe premiate snt Green Bay Packers si New York Giants avand patru trofee si exista desigur si cazul echipei Buffalo Bills care a jucat patru super cupe consecutive necastigand niciuna dintre acestea.