Fotbalul

2_15Oamenii au manifestat o pasiune crescuta pentru jocul cu mingea inca din antichitate. Sunt referinte despre jocuri care folosesc mingea din Grecia datand din secolul IV inainte de Hristos, din Imperiul Roman, Japonia, China Antica, si chiar Noua Zeelanda. FIFA, organismul care se ocupa de destinele jocului de fotbal modern recunoaste oficial ca bazele jocului au fost puse in China, loc in care oamenii practicau acest sport cu 200 de ani inainte e Hristos, numindu-l cuju.

Cu toate acestea bazele moderne ale jocului de fotbal au fost puse in spatiul britanic, unde la 1863 au aparut si asa numitele ”legi ale jocului” la initiativa The Football Association (FA).

Avand deja toate aceste baze si radacini istorice, fotbalului nu i-a fost deloc greu sa se impuna ca cel mai raspandit si iubit sport de-a lungul si de-a latul Mapamondului. Potrivit unui sondaj realizat de FIFA in 2006, aproximativ 270 de milioane de oameni erau implicati activi in fenomenul fotbalistic sub diferite forme: jucatori, arbitri, oficiali.

Fotbalul este nu doar cel mai iubit sport din lume, asa numitul ”sport rege”, dar in jurul sau au fost ridicate industrii de ordinul sutelor de milioane si chiar a miliardelor de dolari. Transferurile de jucatori au stabilit de-a lungul timpului noi si noi bariere, clubul spaniol Real Madrid detinand in prezent primele patru transferuri ca valoare din intreaga istorie a fotbalului. Cristiano Ronaldo a stabilit in 2009 noul record in materie cand a parasit pe Manchester United pentru a ajunge la Real Madrid, in schimbul sau spaniolii achitand englezilor 94 de milioane de euro.

Pariuri in fotbal se fac de cand e lumea, dar in zilele noastre intreaga munca a pariorului este facuta de casele online de pariuri care ofera toate informatiile necesare, cotele si posibilele castiguri la doar o apasare de mouse distanta.

Tot sub influenta factorului financiar au fost organizate si reorganizate competitiile europene. Cupa Campionilor Europeni a devenit Liga Campionilor, cea mai bogata competitie inter-cluburi din lume, iar Cupa UEFA a lasat loc Ligii Europa.

Pentru a ajunge sa evolueze in intrecerile continentale, echipele de fotbal se intreg in campionatele interne, de departe cele mai dezvoltate fiind in vestul Europei. Competitiile interne din Anglia, Spania, Germania, Italia si Franta reprezinta de departe topul fotbalului european, locurile in care viseaza sa ajunga cei mai buni jucatori ai planetei si unde se arunca in lupta cei mai multi bani pe salarii.

Investitiile din ultimii ani plaseaza Premier League, prima liga engleza, in topul investitiilor si al salariilor. Urmeaza Spania unde duelul dintre rivalele istorice Real Madrid si FC Barcelona a depasit de mult nivelul galaxiei noastre.

Dar in ultimii ani fotbalul nu a scapat nici el de fenomenul globalizarii si zone considerate pana nu demult ca fiind din lumea a treia a fenomenului sa se dezvolte masiv. Semnalul cresterii valorice a fost dat de zona Golfului Persic, state precum Arabia Saudita, Qatar sau Emiratele Unite Arabe pompand masiv bani in dezvoltarea fotbalului. Asa s-a ajuns ca FIFA sa acorde Qatarului organizarea Cupei Mondiale din 2022. Urmatoarea pe lista este Statele Unite ale Americii care a dat un restart fotbalului denumit soccer pentru a-l diferentia de disciplina locala fotbal american.

Dupa experimentul esuat in anii 70-80, competitia a fost reluata in 1996 la doar doi ani de la organizarea turneului final al Cupei Mondiale. Cel mai cunoscut jucator care s-a transferat la o echipa din MLS in noul format este englezul David Beckham, caruia I s-a alaturat francezul Thierry Henry.

Ultimele natiuni care investesc foarte mult in fotbal si care recupereaza infrastructura sunt Rusia si China. Amandoua statele gazduiesc si propun campionate tot mai solide, ce atrag jucatori renumiti precum Samuel Eto, Hulk, Didier Drogba, acesta din rma mutandu-se in liga din China in urma terminarii contractului cu Chelsea.