Diferenta dintre un parior profesionist si unul amator

Diferenta dintre un parior profesionist si unul amator

diferenta_dintre_un_parior_amator_si_unul_profesionist_400De foarte multe ori am auzit acest termen ''parior profesionist''. Ce o avea oare acest parior in plus fata de ceilalti ''amatori''?

O prima diferenta ar putea fi reprezentata de faptul ca un parior cu experienta, profesionist este constient de faptul ca niciun pariu nu este sigur. Chiar daca joaca Real Madrid cu Otelul Galati acesta nu va miza toata banca pe o cota de 1.01 oferita pentru victoria Realului. In schimb un amator va fi tentat de faptul ca va castiga o anumita suma de bani ''sigura''. Iese o data, iese de doua ori, profitul va fi de cateva unitati, dar se va intampla ca o data un astfel de pariu ''sigur'' sa nu iasa si atunci s-a dus toata banca. Asadar prima regula care ar trebui sa o stie un parior amator este sa nu parieze un procent mai mare decat cel obisnuit pe asa zisele pariuri sigure.

Al doilea lucru ce diferentiaza un amator de un profesionist este jocul la recuperare. Un amator dupa ce prinde o serie negativa de 3-4 pariuri gandeste ca ''nu se mai poate intampla si acum'', mareste miza pentru a recupera pierderile precedente si daca nu castiga nici atunci s-a dus totul. Un parior profesionist stie ca exista si perioade mai nefaste si incearca sa minimalizeze cat mai mult pierderile in timpul acestora, nu neaparat sa scoata profit. Urmatoarea regula pe care ar trebui sa o noteze cei care nu intra in categoria pariorilor profesionisti este:  sa nu joace la recuperare.

Tipurile de pariuri fac si ele diferenta intre amatori si profesionisti. La cei din urma nu o sa vedeti foarte des bilete formate din mai mult de un meci. Sunt constienti ca daca cresc numarul de pronosticuri si sansele de reusita sunt invers proportionale. Decat sa adunati pe un bilet 5 meciuri mai bine le jucati separat. Daca nu iese unul din ele biletul combo este pierdut, dar la pariurile single aveti 4 castigate si probabil un oarecare profit (in functie de mize). Puteti bineinteles sa jucati bilete ''fanteziste'' dar cu un procent de 1-2% din banca. Deci a treia regula ar fi:  sa nu jucati mai mult de un meci pe bilet.

Ultimul aspect asupra caruia ne oprim acum sunt sumele jucate sau mai degraba modul cum sunt acestea impartite. Un parior profesionist transforma banii in unitati. Foarte rar o sa auziti o astfel de persoana zicand ''am castigat 2000 ron'', ci va spune ''am castigat x unitati'' (in functie de cat si-a stabilit unitatea). Stabiliti-va unitatea in functie de banca avuta astfel incat pe un pariu sa nu jucati decat maxim 5% din banca. Indiferent de suma cu care incepeti. Probabil pariorii amatori sau ce-i mai putini experimentati, vor spune ''am o banca de 50 ron, cum sa joc 5 ron pe un pariu ca suma castigata e infima''. Daca faceti cateva calcule ''long term'' (pariurile sunt o ''afacere'' care trebuie sa o priviti pe termen lung nu pe 1-2 luni) veti observa ca si jucand 3-5% din banca la cote acceptabile (minim 1.60-1.70 - maxim 1.90-2.10) va veti ridica chiar daca la inceput veti incepe cu pariuri de 4-5 ron. Suma pariata pe un bilet in timp (daca procentajul de reusita este unul bun) va creste, dar totul treptat, nu astazi jucati 5 ron si maine 30 ron. Rabdarea este o calitate pe care daca un parior nu are degeaba are informatii si inspiratie. In concluzie ultima si probabil cea mai importanta regula este money management-ul si disciplina.

Diferenta dintre un parior profesionist si unul amator are o pondere de 20% in calitatea ponturilor, diferenta de 80% fiind reprezentata de modul cum acestia isi gestioneaza banii.