Dependenta de joc

Dependenta de joc

2_12Drezvoltarea dependentei de jocuri de noroc este un proces complex si influentat de cativa factori. Majoritatea factorilor sunt: tulburarea profunda a imaginii de sine, tulburarea relatiilor cu cei din jur si entuziasmul neregulat.

Tulburarea respectului de sine
Tulburarea gravă a respectului de sine are o importanță particulară acolo unde sinele este descris ca un gol sau un nimic. Câteva sentimente de inferioritate adânc înrădăcinate, provenite din copilărie, sunt compensate de iluzii de grandomanie. 

Câștigurile inițiale întăresc ego-ul și confirmă că într-adevăr suntem ceva special. La început, deseori există un "câștig mare", un profit aparent rapid și ușor care marchează startul spre o lume de basm. 

Tulburarea legăturilor
Psihiatrul britanic de copii John Bowlby a creat o teorie a legăturilor în anii 60. El a notat că tipurile de legături ale copilului sunt create în funcție de sensibilitatea mamei:

În cazul legăturii "nesiguranță-evitare", copiii sunt nesiguri dacă fie persoana lor de legătură sau persoana lor de încredere le stă la dispoziție. Ei se așteaptă ca în principiu dorințele lor să fie respinse; deseori acesta este cazul copiilor care au fost respinși în mod frecvent. Copii cu o astfel de legătură sunt în general mai predispuși la probleme mentale decât copii cu un tip de legătură "sigură". Jucătorii de asemenea deseori arată acest tip de legături nesigure. Deseori vei descoperi dependenți de jocuri de noroc care sunt într-o situație de "familie despărțită" cu o relație teribilă cu tatăl lor. Experiențele cu abuzuri pot fi de asemenea deseori găsite la dependenții de jocuri de noroc. 

Entuziasmul neregulat
Incapacitatatea de a adapta adecvat tensiunea internă și emoția se transformă în neliniștea specifică a unui jucător de noroc. Deseori la început motivația pentru a juca este căutarea succesului și a profiturilor, reducerea plictiselii sau gestionarea emoțiilor negative de genul celor care apar după o despărțire. Jucătorul cade treptat într-un cerc vicios, victimele fiind toate aspectele vieții sale.

Jucătorul ajunge într-o stare de plăcere și emoție când joacă și el încearcă să găsească o explicație logică pentru jocurile sale de noroc necontrolate. Pot să apară comportament superstițios și gândire magică. Treptat el se alătură unei lumi fantastice, marcat de fantezia puterii și a profitului. El se îndepărtează de mediul său și încet încet crește singur. Modele de gândire distorsionate încep să apară. În cele din urmă jocul devine principala activitate în viață. Această dezvotare duce la declinul fizic, personal și social.

Jucătorul este într-un final distinctibil prin controlul redus al implsurilor, ceea ce înseamnă că impulsul de a juca nu poate fi rezistat. Acest comportament este similar cu cel al alcoolicilor ce nu pot rezista să nu bea din nou imediat după ce s-au lăsat. În ciuda consecințelor negative, dorința de a elibera tensiunea prin joc este  intensificată.

De asemenea exista si o baza neuronala. Sistemul prin care se recompenseaza creierul este suprasolicitat in mod repetat ceea ce duce la contrareglementare. Pentru a se proteja de agitatie creierul reactioneaza mai putin la stimulii de recompensa. Adaptarea neurologica se stabileste si pentru a obtine senzatia dorita volumul de joc trebuie sa fie crescut. Cel mai inalt punct atins de dependenta este showdown-ul