Cum a aparut Monopoly?

Cum a aparut Monopoly?

1_27Jocul Monopoly este foarte indragit si cunoscut atat in randul adultilor si tinerilor si este un joc destinat celor care doresc sa se deprinda cel mai bine cu notiunea de monopol si dominatia unei singure entitati asupra pietei. Pentru cazul in care niciodata nu v-ati pus intrebarea cine a fost inventatorul acestui joc o vomp pune noi pentru dumneavoastra. Acest articol va prezenta inventatorul Monopoly si a modului in care acesta a ajuns atat de popular.

Monopoly, denumit si “Jocul de schimburi comerciale rapide cu proprietati”, este un joc este un joc ce necesita abilitati de negociere, mangement de resurse si o strategie buna. Jucatorii se deplaseaza pe o suprafata de joc in functie de numarul decis de zaruri, cumpara sau fac schimb de proprietati, isi dezvolta proprietatile construind case si hoteluri si isi maresc averile colectand chirie de la ceilalti jucatori. Scopul jocului este de a detine monopolul in joc si de a-i duce pe ceilalti jucatori la faliment.

Istoria jocului dateaza inca din anul 1903, cand Elizabeth J. Magie Phillips a inventat un joc prin care a incercat sa demonstreze aspectele negative ale investitiilor pripite. Jocul inventat de Elizabeth s-a numit “The Landlord’s Game” (Jocul Proprietarilor), a fost patentat in anul 1904, iar pe la inceputul anului 1096 a inceput sa-l publice.

Charles B. Darrow prezinta jocul, denumit de el “Monopoly”, directorilor executivi de la Parker Brothers, dar acestia au refuzat productia jocului, iar Darrrow a incercat productia pe cont propriu. Cu ajutorul unui prieten, a reusit sa vanda 5000 de seturi de jocuri catre un magazin din Philadelphia. Comenzile tot mai multe si productia insuficient de rapida l-a impins pe Darrow sa se reintalneasca cu cei de la Parker Brothers, de aceasta data acceptand productia si publicarea jocului. In primul sau an de la lansare, 1935, Monopoly a fost cel mai cumparat joc din SUA.

In 1936, Parker Brothers au inceput licentierea jocului pentru vanzari in afara Statelor Unite. In anul 1941, Serviciile Secrete Britanice l-au pus pe John Waddington sa produca o editie speciala a jocului pentru prizonierii celui De-al Doilea Razboi Mondial. Jocul continea obiecte ascunse precum harti, busole, bani reali si alte obiecte utile pentru evadare. Jocul a fost distribuit prizoneirilor de catre grupuri false de caritate ale Sreviciilor Secrete Britanice.

Prima varianta romaneasca a jocului s-a numit “Capitaly”, iar strazile orasului Bucuresti erau folosite ca subiect de tranzactionare a jocului. Jocul se gasea si sub numele de “Privatizare”, moneda de schimb numindu-se ECU, iar subiectul jocului era cumpararea si vanzarea strazilor din Timisoara.

Pentru ca acest joc a ajuns la public inainte de comercializarea oficiala au aparut tot mai multe variante ale acestuia. Monopolu are licenta in 103 state si este tradus in 37 de limbi e tot globul. In ciuda faptului ca jocul a fost criticat, Monopoly a fost vandut in mai mult de 200 de milioane de exemplare si se estimeaza ca minim 500 de milioane de oameni au jucat acest joc, fapt ce dovedeste ca a devenit un joc extrem de popular printre adulti si tineri.